Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ετυμολογικά λεξικά δυτικοευρωπαϊκών χωρών



Για όσους ενδιαφέρονται για την ετυμολογία των λέξεων σε άλλες γλώσσες, όπως εγώ, προσπάθησα  να συγκεντρώσω  κάτω από μία στέγη και σε ένα ενιαίο αρχείο online  ετυμολογικά λεξικά για τις βασικότερες δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες:

  • Αγγλικά - etymonline.com
  • Γαλλικά - http://www.cnrtl.fr/etymologie/
  • Ιταλικά - etimo.it
  • Ισπανικά - rae.es (μονόγλωσσο  επεξηγηματικό λεξικό της ισπανικής γλώσσας, όπου κάτω από κάθε λήμμα δίνεται εν συντομία η  ετυμολογία του).

Για τους συνδέσμους προς τα  ετυμολογικά  λεξικά της γαλλικής και της ισπανικής ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στην Ξένια, συγγραφέα ενός πολύ ενδιαφέροντος γλωσσικού μπλογκ του  MULTILINGUA. Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία σχετικά με ετυμολογικά ηλεκτρονικά λεξικά της γερμανικής, αν κάποιος έχει δει κάποιο στο διαδίκτυο, παρακαλούμε να  μοιραστείτε τον σύνδεσμο εδώ.


Επίσης το  ρωσικό  ετυμολογικό λεξικό όλων των εποχών και εθνών, που συνέταξε η γερμανός  Μαξ Φάσμερ στο διαδίκτυο, και το  βρήκα μόνο σε μορφή όχι και τόσο βολική για άμεση αναζήτηση λέξεων στη "λαϊκή" της  έκδοση στο  vasmer.narod.ru.

Υπάρχει ακόμα μια εξαιρετική επιλογή για ετυμολογικά  λεξικά σε  Εσπεράντο, Φινλανδικά, και σε αρκετές άλλες γλώσσες στο www.freeweb.hu/etymological/, αλλά αυτή η σελίδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει πλέον. Για  παρηγοριά όμως μπορούμε να πούμε όμως ότι συχνά (αν και όχι πάντα) η ετυμολογία των λέξεων σε διάφορες γλώσσες μπορούμε να βρούμε  στο αγγλικό Βικιλεξικό, τουλάχιστον, ετυμολογία της φινλανδικής και της ουγγρικής γλώσσας που παρέχεται τακτικά.


Το παρόν ποστ είναι μετάφραση από τα ρώσικα από το site massimoling.ru.

 

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics