Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Το λογισμικό Learning with Texts (LWT) και πως μας βοηθά να μαθαίνουμε


Δεν έχει αρκετό καιρό που ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο λογισμικό που έχει τον ενδιαφέροντα τίτλο "Μαθαίνοντας με
κείμενα".  Η αλήθεια είναι ότι η εγκατάστασή του ήταν λίγο απαιτητική, αν και οι οδηγίες είναι αρκετά σαφείς για κάποιον που ξέρει να χειρίζεται το τερματικό στο Linux (προφανώς υπάρχουν και οδηγίες για εγκατάσταση σε Windows & Mac, αυτές όμως δεν τις έχω τεστάρει).  Αλλά γι'αυτά δε θα γράψω στην παρούσα ανάρτηση. Εκτενείς πληροφορίες υπάρχουν στο sourceforge.net  και έχει ήδη περάσει ένας χρόνος που το πρόγραμμα αναβαθμίστηκε για τελευταία φορά. 


Όπως αναφέρεται εκεί, ο δημιουργός του το ξεκίνησε ως ένα χομπίστικο εγχείρημα που τον βοηθούσε να μελετάει τις γλώσσες που μάθαινε (να διαβάζει ξένα κείμενα και να αποθηκεύει τις άγνωστες λέξεις και εκφράσεις). 

Εντούτοις, το 2011 αποφάσισε να δημοσιεύσει το λογισμικό με την ελπίδα ότι θα είναι χρήσιμο σε άλλους που μαθαίνουν γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Το λογισμικό αυτό είναι 100% ελεύθερο, ανοιχτού κώδικα, και στη δημόσια σφαίρα. Είναι ελεύθερο ακόμα και για εμπορική χρήση. 



Όπως όλα τα λογισμικά έτσι κι αυτό δεν είναι εντελώς απαλλαγμένο από σφάλματα (για τα οποία όποιος έχει την υπομονή μπορεί να υποβάλλει αναφορά). 

Το LWT μοιάζει πολύ με το LingQ,  όπως έχω διαβάσει, με τη διαφορά ότι το LWT υποστηρίζει περισσότερες γλώσσες και είναι 100% ελεύθερο. 

Η βασική ιδέα είναι ότι λειτουργεί ως ένας υποστηρικτικός αναγνώστης. Και για να γίνει ακόμα πιο βολικός έχει ενσωματωμένο audio player ώστε να μπορείς να παίξεις ένα ηχητικό απόσπασμα του κειμένου που διαβάζεις (για να ακούς κυρίως την προφορά). 


Ιδού μια καλή επίδειξη του LWT από τον   FluentCzech   σε δράση: 




Πρόκειται για ένα θαυμάσιο εργαλείο. Εντούτοις το LWT βασίζεται σε κάποια πράγματα που είναι πολύ τεχνικά για τον περισσότερο κόσμο, όπως η δημιουργία τοπικού  σέρβερ και οι βάσεις δεδομένων. Κι αυτό γιατί έχει σχεδιαστεί να τρέχει σε web browser, αποθηκεύοντας μια λίστα κειμένων σε μια βάση δεδομένων. 

Αυτό ενδεχομένως μπορεί να σημαίνει αν τρέχεις το πρόγραμμα αυτό σε κάποιον ξένο σέρβερ, ότι υπάρχει εξάρτηση από τη σύνδεση στο διαδίκτυο, αλλά και από τους ανθρώπους που έχουν τον σέρβερ. Επίσης υπάρχει το διαρκές ρίσκο ότι κάποια στιγμή μπορεί να χάσεις τα δεδομένα και ως εκ τούτου όλη σου τη δουλειά. 

Δεν είναι καλύτερο όμως να έχεις το δικό σου αντίγραφο από το πρόγραμμα LWT και να μπορείς να το τρέχεις ακόμα κι αν δεν έχεις πρόσβαση στο Intrenet; 

Σε επόμενη ανάρτηση, που ελπίζω να κάνω αν βρω χρόνο, θα προσπαθήσω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες για τον πως να εγκαταστήσετε το LWT σε δικό σας localhost στον υπολογιστή σας. Επίσης θα γράψω και για τη δική μου εμπειρία με το πρόγραμμα. 

Μέχρι τότε κάντε λίγο υπομονή. Αν δεν κρατιέστε όμως και θέλετε να τρέξετε δοκιμαστικά αυτό το πρόγραμμα σας προτείνω να δοκιμάσετε μια online έκδοσή του στο site του Benny Lewis (χρειάζεται πρώτα registration). 

Καλή επιτυχία !!!


Η παρούσα ανάρτηση βασίστηκε εν μέρει σε αυτό το ποστ. 

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics