Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πρόεδρος της Γερμανίας: Κάντε τα αγγλικά γλώσσα της Ευρώπης

Ο Γερμανός Πρόεδρος την Παρασκευή σε μια ομιλία του στο Βερολίνο
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας πρότεινε να καταστούν τα Αγγλικά ως επίσημη γλώσσα της  Ευρωπαίκής Ένωσης την ώρα που απευθύνονταν προς το Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή του στην ΕΕ.

Ο Joachim Gauck κέρδισε επιδοκιμασίες για τις παρατηρήσεις του, που έγιναν στο Βερολίνο την Παρασκευή σε έναν λόγο του για το μέλλον της  Ευρώπης και σε μια εποχή ανόδου του Γερμανικού σκεπτικισμού προς τις Βρυξέλλες.

"Αγαπητοί Άγγλοι, Σκώτοι, Ουαλοί, Βόρειοιρλανδοί και νέοι πολίτες της Αγγλίας, θέλουμε να συνεχίσουμε να σας έχουμε μαζί μας," δήλωσε. "Χρειαζόμαστε την εμπειρία  σας ως την παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, χρειαζόμαστε τις παραδόσεις σας, την ψυχραιμία της σκέψης σας και το κουράγιο σας."

Δήλωσε επίσης ότι για να ενισχυθεί μια μεγαλύτερη αίσθηση της κοινότητας, η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή γλώσσα  καθώς και την ενθάρρυνση της πολυγλωσσίας "Είμαι πεποισμένος ότι στην Ευρώπη και τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν το ένα δίπλα στο άλλο". 

"Η αίσθηση ότι είσαι στο σπίτι σου με τη μητρική σου γλώσσα, με όλη της την ομορφιάαλλά και λειτουργικά αγγλικά εξίσου  για όλες τις καταστάσεις της καθημερινότητας και όλες τις ηλικίες."

Κάνοντας έκκληση στην αίσθηση ιστορικής ευθύνης των Βρετανών  τόνισε τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε το ΗΒ στην ίδρυση της σύγχρονης Ευρώπης με τις μάχες του ενάντια στη Ναζιστική Γερμανία. Και μόνον γι΄αυτόν τον λόγο το ΗΒ έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει.

"Βοηθήσατε να σώσουμε την Ευρώπη μας με την αφοσίωσή σας  στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμοκαι είναι επίσης η δική σας Ευρώπη, και περισσότερη Ευρώπη δεν μπορεί να σημαίνει μια Ευρώπη χωρίς εσάς. Μόνο με σας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον."

Διαβάστε τη συνέχεια στον Guardian

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics