Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Free resources για να μάθετε Γερμανικά 1.1.1Σήμερα κλείνω 77 ημέρες συνεχούς εξάσκησης στα Γερμανικά. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει περάσει μέρα από τότε που ξεκίνησα που να μην έχω ασχοληθεί έστω και 20 λεπτά είτε κάνοντας τις ρουτίνες στο Duolingo είτε μεταφράζοντας κείμενα. 
(για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει σε τι αναφέρομαι ας δουν αυτές τις αναρτήσεις). 

Πρόκειται για την καλύτερη εφαρμογή (App) που έχω βρει ποτέ για εκμάθηση γλωσσών, καλύτερη ίσως και από κάποια εμπορικά πακέτα εκμάθησης γλωσσών (αν και δεν είναι ότι καλύτερο για να μάθετε σωστή προφορά). Και αυτά που αναφέρουν οι ίδιοι οι χρήστες (μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που μαθαίνουν γλώσσες στο duolingo) είναι πολλές φορές συγκλονιστικά. Όπως αυτή η ιστορία ενός σερβιτόρου στη Χιλή που κατάφερε μαθαίνοντας Αγγλικά να βελτιώσει αισθητά την επαγγελματική του καριέρα.  Το φόρουμ του duolingo είναι γεμάτο από ιστορίες σαν κι αυτή, που δείχνουν απλά πως κάποιος μαθαίνοντας καλά μια γλώσσα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του και να διεκδικήσει μια καλύτερη εργασία και καλύτερη αμοιβή. 

Ως πρώτη πηγή για εκμάθηση Γερμανικών λοιπόν σας συνιστώ ανεπιφύλακτα το Duolingo

Μόλις κάνετε εγγραφή στο site (ή συνδεθείτε μέσω Google ή Facebook) θα κληθείτε να επιλέξετε γλώσσα που θέλετε να  μάθετε στην παρακάτω οθόνη : 


Σημειώστε ότι προϋπόθεση είναι να γνωρίζετε αγγλικά (ή ελληνικά για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν αγγλικά). 

Υπάρχουν μαθήματα και για μια σειρά από άλλες γλώσσες στις οποίες δεν θα αναφερθούμε εδώ διεξοδικά. 


Τι άλλο υπάρχει σε μαθήματα: 

 • Τα μαθήματα Γερμανικών της Deutsche Welle σε διάφορα επίπεδα (από Α1 έως C) 
 • To deutsch.info, μια πολύ καλή online πλατφόρμα για όσους ιδίως ξεκινούν με τα Γερμανικά και που εκτός από τα μαθήματα, περιέχει και πρακτικές πληροφορίες για τη ζωή και την εργασία στη Γερμανία και την Αυστρία
 • Το μάθημα Γερμανικών στο Mango, μια ιστοσελίδα που προσφέρει 100  μαθήματα γερμανικών. Κάθε μάθημα έχει το συνοδευτικό του audio. Απαιτείται δωρεάν εγγραφή για να προχωρήσετε. 
 • Το μάθημα του FSI 
 • To Speak7 για ελεύθερα μαθήματα Γερμανικών. Περιλαμβάνει γραμματική, λεξιλόγιο και εκφράσεις.  
 ... επαφίεται σε σας λοιπόν να δοκιμάσετε και να προτιμήσετε ένα  από αυτά, το οποίο  σας ταιριάζει καλύτερα. Αν έχετε εντοπίσει και κάποιο άλλο site ή πλατφόρμα εκμάθησης γερμανικών αφήστε ένα σχόλιο για να το συμπεριλάβουμε κι αυτό στη λίστα. 

Γραμματική 

Δεν συνιστώ τη μελέτη της γραμματικής από το πρώτο στάδιο επαφής με τη γλώσσα, αν και είναι πάντα προϋπόθεση για να μιλήσεις σωστά. 

Αν όμως δεν μπορείτε να μαθαίνετε χωρίς γραμματική ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω: 

 • Το online course στο About.com 
 • Αυτό το site που περιέχει τόνους γραμματικής και ένα πολύ καλό λεξικό
 • Το γερμανικό wiktionary  που περιέχει χρήσιμους γραμματικούς πίνακες για κάθε λέξη (ουσιαστικό, επίθετο, ρήμα κλπ), αν κάποια στιγμή έχετε απορία και δεν ξέρετε που να ανατρέξετε. Φυσικά είναι και λεξικό.  
 • Το ελληνικό Βικιλεξικό στην κατηγορία:Γερμανικά έχει 4348 λέξεις - φαντάζομαι και αντίστοιχους ορισμούς αυτών. 
 • Εδώ μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τη δομή των φράσεων στα Γερμανικά (Wortstellung) 
 • Οι Κλίσεις στα Γερμανικά από τον Helmut Richter
 • Πληθώρα ασκήσεων για να μάθετε από κλίσεις μέχρι και παθητική φωνή.   
 • German Tutorials, που περιέχει πάρα πολλούς γραμματικούς κανόνες και άλλους χρήσιμους συνδέσμους.
 • Deutsche Grammatik 2.0  , μια δουλειά του  Uli Mattmueller 

 Εφαρμογές για εκμάθηση λεξιλογίου


 • Lingocracy App, μάθετε λεξιλόγιο για να διαβάσετε παραμύθια των αδερφών Grimm και άλλα κείμενα 
 • Bliu Bliu , ένας διασκεδαστικός τρόπος να μαθαίνετε λέξεις 
 • Εδώ θα πάρετε βασικό λεξιλόγιο με διαδραστικές εικόνες και καλή ποιότητα ήχου
 • Αν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή SRS Anki, τότε εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις διαθέσιμες διαμοιρασμένες λίστες (shared decks) για Γερμανικά (από λίστες λέξεων μέχρι μελέτη ρημάτων κ.ο.κ.). 

Ενδιαφέροντα πράγματα για να διαβάσετε
Φράσεις και ιδιωματισμοί 

Τι μπορείτε ν'ακούσετε

Βίντεο.
 • Η σειρά Deutsch Lernen Extra που μπορείτε να βρείτε όλα της τα επεισόδια στο youtube και που οι διάλογοί της είναι κατανοητοί ακόμα και σε κάποιον που δε γνωρίζει γερμανικά ή γνωρίζει ελάχιστα. 


Η εξοικείωση με την προφορά και την ακουστική της γλώσσας είναι πολύ βασική στα πρώτα στάδια και καλό είναι να αφιερώνετε και λίγο χρόνο και σε αυτό.Audiobooks 
 • LibriVox  
 • Vorleser.net, για ελεύθερα audiobooks στα Γερμανικά (όπου διατίθεται και το κείμενο του βιβλίου σε μορφή pdf)

Blog

Λεξικά      
Εκτός αυτών που αναφέραμε πιο πάνω σίγουρα τα καλύτερα είναι τα: 
Αν και εδώ θεωρείτε ότι παραλείπω να αναφέρω κάποιο που αξίζει να αναφερθεί, αφήστε ένα σχόλιο. 

Το Forum  του Wordrefernce επίσης είναι πολύ καλό αν έχετε απορία για κάποια μετάφραση ή δυσκολονόητη φράση. Τη βάζετε εκεί και συνήθως απαντάνε μέσα σε 24 ώρες, αν όχι λιγότερο. Είναι πολύτιμο εργαλείο επίσης για μεταφραστές. 

Αυτός ο κατάλογος είναι ενδεικτικός και φιλοδοξεί να εμπλουτιστεί στο μέλλον με βιβλία και άλλες ελεύθερες πηγές για να μάθετε Γερμανικά. Η μικρή μου εμπλοκή τις τελευταίες ογδόντα μέρες με τα γερμανικά με βοήθησε να εντοπίσω πολλές νέες πηγές. Χαρά μου να τις μοιραστώ μαζί σας, όλους εσάς που πιστεύετε ότι η εκμάθηση γλωσσών μπορεί να μην είναι τελικά εμπόρευμα ή ακριβό σπορ. Happy language hacking!!! 


Υ.Γ. Ο κατάλογος αυτός διανέμεται με άδεια СС-BY-SA (δεν ακολουθεί την άδεια του μπλογκ). Μπορούν δηλαδή να υπάρχουν παράγωγα έργα στο βαθμό που θα βγαίνουν με την ίδια άδεια. Θα εκτιμούσα όσοι κάνουν έναν νέο κατάλογο με βάση αυτόν να με ενημερώσουν, για να ενημερώσω κι εγώ με τη σειρά μου αυτόν τον κατάλογο.
Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics