Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011

Τι αποκομίσαμε από την 4η συνάντηση του Lernu. Πρώτη προσέγγιση.Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις του Lernu είναι ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας και απήχησης καθώς κόσμος απ'όλες τις πλευρές του πλανήτη επισκέπτεται κάθε χρόνο τη Σλοβακία προκειμένου να μάθει Εσπεράντο, να μιλήσει, να γνωριστεί με κόσμο απ'όλο τον πλανήτη και να συμμετάσχει σε μια σειρά από εκδηλώσεις μουσικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα. 

Πρόκειται για μια άρτια διοργάνωση υπό την καθοδήγηση του Σλοβάκου εσπεραντιστή Petro Balaz  και της ομάδας του που την συνιστώ ανεπιφύλακτα ακόμα και σε ανθρώπους που δεν επιθυμούν να  μάθουν τη διεθνή γλώσσα. 

Παρενθετικά να πω εδώ ότι κάθε φορά που συναντάω έναν άνθρωπο και τυχαίνει να του μιλάω για την Εσπεράντο αντιμετωπίζω μια καχυποψία αναμιγμένη με άγνοια που δεν έχει όμοιό της. Η πρώτη ερώτηση είναι πάντα αν η γλώσσα αυτή μιλιέται ακόμα...και για να μην έχετε απορίες έχω ηχογραφήσει εδώ κάποια αποσπάσματα από την συνάντηση που δείχνουν εναργώς ότι πρόκειται για μια ζωντανή και ζώσα πραγαμτικότητα ...Το γεγονός ότι κάποιοι δεν επιθυμούν να το δούν είναι άλλο ζήτημα. Η πραγαματικότητα είναι εκεί και κάποιοι τη ζούν στην καθημερινότητά τους. Μιλούν τη γλώσσα κάθε μέρα, επικοινωνούν με φίλους, έχουν μπλογκ στα Εσπεράντο, γράφουν στην Εσπεραντική Βικιπαίδεια, διδάσκουν...ενώ άλλοι έχουν φτάσει ακόμα να την κάνουν αντικείμενο της κύριας επαγγελματικής τους ενασχόλσης, όπως ο Petro, o Lazlo ή ο δαιμόνιος Irek από την Πολωνία που είναι η ψυχή του εσπεραντικού ραδιοφώνου Varsovia Vento.

Ακούστε λοιπόν κάποια ενδεικτικά κάποια αρχεία που ηχογράφησα και είναι στα Εσπεράντο. Στο πρώτο μια ομάδα ανθρώπων στέκεται σε κύκλο και αυτοπαρουσιάζονται στους άλλους.
Στο δεύτερο έχουμε την παρουσίαση έναρξης του προγράμματος από τον Petro Balaz , την ομιλία του Δημάρχου της πόλης Νίτρα , την παρουσίαση των δασκάλων και των αγγέλων (βοηθών δηλαδή για τους αρχάριους) σε μια αρκετά μεγάλη ηχογράφηση περίπου μιας ώρας. Για όσους δεν γνωρίζουν Εσπεράντο υπάρχει και μετάφραση στα Αγγλικά.

Κι επειδή σήμερα είναι χρονιάρα μέρα λέω να διακόψω εδώ αυτο το ποστ και να συνεχίσω μέσα στην εβδομάδα μιλώντας περισσότερο για το ίδιο το πρόγραμμα, τις παρουσιάσεις , τις μουσικές εκδηλώσεις , τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, αλλά και μια μικρή παρουσίαση της Σλοβακικής γλώσσας που είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και ανήκει στον Δυτικό κλάδο της Σλαβικής Οικογένειας. Βέβαια δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να μην γράψω για τα χορευτικά πάρτι που σχεδόν κάθε βράδυ γίνονταν στο μπαράκι της φοιτητικής εστίας που διαμέναμε. Ιδού για να πάρετε μια μικρή γεύση στην επόμενη φωτογραφία: 

Τα κορίτσια από την Πολωνία είχαν κλέψει την παράσταση με τη ζωντάνια τους

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics