Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Τα γαλλικά ως μέθοδος για τους Κινέζους που θέλουν να πάνε στο Κεμπέκ
Μια ακόμη ανάρτηση σήμερα από το blog του Μιθριδάτη. Το αρχικό κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ. 
Αυτό είναι περίπου  το περιεχόμενο ενός άρθρου στα γαλλικά  που δείχνει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στην τρέχουσα κατάσταση όπου το Κεμπέκ έχει πιο χαλαρούς ελέγχους όσον αφορά τη μετανάστευση από την υπόλοιπη επικράτεια του Καναδά αυτή τη στιγμή. Ως εκ τούτου, το να μάθεις  Γαλλικά (ή να προσπαθήσεις να μάθεις) για να γίνεις ένας μετανάστης εκεί είναι ένας τρόπος  για να μπεις στη χώρα.


Αυτή είναι κάπως μια ευαίσθητη κατάσταση, τόσο για τον Καναδά όσο και για το Κεμπέκ. Το Κεμπέκ θέλει τους μετανάστες που θα επιλέξει (να είναι γαλλόφωνοι ή μετανάστες που συμφωνούν να μάθουν γαλλικά) και οποιοιδήποτε περιορισμοί που ο Καναδάς προσπαθεί να επιβάλει σε αυτό θα θεωρηθούν ως ανεπιθύμητη παρέμβαση. Από την άλλη πλευρά, ως τμήμα του Καναδά δεν υπάρχει κανένας τρόπος για το Κεμπέκ να σταματήσει οποιουσδήποτε μετανάστες που έχουν εισέλθει στην επικρατειά του από το να μετακινηθούν στο Οντάριο ή σε οποιαδήποτε άλλη επαρχία της επιλογής τους, επειδή έχουν επίσημα εισέλθει στον Καναδά.

Χιλιάδες Κινέζοι πολίτες που είχαν  εγκαταλείψει την ιδέα της  μετανάστευσης έχουν βρει μια διέξοδο: λαμβάνοντας μαθήματα γαλλικών και υποβάλλοντας αιτήσεις για  μετανάστες στο Κεμπέκ, όπου ελπίζουν να είναι σε θέση να τα καταφέρουν  αρκετά καλά με τη γλώσσα.
Κι ενώ  η εκμάθηση των Γαλλικών ως δεύτερης γλώσσας έχει χάσει έδαφος σε πολλές περιοχές του κόσμου, στην Κίνα κερδίζει σε δημοτικότητα λόγω της αυξανόμενης ανάπτυξης της  κινεζικής οικονομίας, όπου αρκετοί κινέζοι πολίτες εργάζονται σκληρά για να μάθουν Γαλλικά.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν σφίξει τις ποσοστώσεις μετανάστευσης, μειώνοντας τον αριθμό των προγραμμάτων για τους ειδικευμένους εργαζομένους, και αυξάνοντας το ποσό της οικονομικής δέσμευσης που είναι αναγκαίο για την απόκτηση απαλλαγής. Το Κεμπέκ, από την άλλη πλευρά, επιλέγει τους μετανάστες και δεν επιβάλλει όρια ανάλογα με εκείνα των άλλων περιοχών του Καναδά. Η επαρχία, ωστόσο, απαιτεί οι νεοαφιχθέντες ν' αποδεικνύουν τη γνώση της γαλλικής γλώσσας.
Τα γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες στους μετανάστες στο Πεκίνο έχουν ξεκινήσει προγράμματα γαλλομάθειας από  πέρυσι, βλέποντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός είναι  ο μόνος τρόπος  για να μεταναστεύσουν κάποιοι. Αυτοί οι μετανάστες πρέπει να δεσμευτούν ότι θα ζήσουν  στο Κεμπέκ κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους, αλλά αργότερα μπορούν να ζήσουν  στο Τορόντο ή το Βανκούβερ, τους  δύο αγαπημένους προορισμούς των επενδυτών μεταναστών.
"Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο ενδιαφερόμενος οφείλει  να υπογράψει το έγγραφο, αλλά από τη στιγμή που στον Καναδά ισχύει ο Χάρτης των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών σας επιτρέπει να ζήσετε όπου θέλετε», πρόσθεσε η κ. Λι (συνέντευξη στο άρθρο). Μόνο περίπου το 10% των Κινέζων που χρησιμοποιούν το πρόγραμμα επενδυτή μετανάστη στο Κεμπέκ  έχουν έρθει εκεί, ή και ακόμη λιγότεροι.  Δεν τους βλέπετε. Το Κεμπέκ είναι  πάρα πολύ κρύο για τους περισσότερους Κινέζους και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις.
Πολλοί Κινέζοι στο παρελθόν χρησιμοποίησαν το ομοσπονδιακό πρόγραμμα δεξιοτήτων, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι οικογένειές τους ήταν ήδη στη χώρα ή έχοντας επωφεληθεί από το  καναδικό  πρόγραμμα επενδυτών μεταναστών. Όμως, η πλημμυρίδα των αιτήσεων, ανάγκασε την Οττάβα να αναστείλει  την οικογενειακή επανένωση για δύο χρόνια, και  να περιορίσει τον αριθμό των επενδυτών μεταναστών στους 700.
Η  Υπουργός Μετανάστευσης του Κεμπέκ, Kathleen Weil, είπε ότι η επαρχία καλωσόρισε  με χαρά την αύξηση του ενδιαφέροντος από αυτούς τους εν δυνάμει μετανάστες. «Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή την κατάσταση και τους θέλουμε να μείνουν εδώ", πρόσθεσε.
Αυτό το νέο ενδιαφέρον για το  Κεμπέκ προκάλεσε έντονη αύξηση του αριθμού των ωρών της διδασκαλίας της  γαλλικής γλώσσας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου και  του Πεκίνου, όπου η Alliance Française χρειάστηκε απορρίψει αιτήσεις μαθητών. Ο διευθύνων σύμβουλος εκεί, Κος Laurent Croset, μίλησε για μια «τεράστια αύξηση» του αριθμού των Γαλλικών στις  τάξεις τους στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ωρών των μαθημάτων στην Κίνα από τον  Οκτώβριο του  2010 - έως τον Σεπτέμβριος του 2011 αυξήθηκε κατά 14 τοις εκατό.

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics