Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Τόκι Πόνα ή ο μινιμαλισμός των τεχνητών γλωσσώνΣήμερα, εν συντομία, θα ήθελα να παρουσιάσω μια άλλη τεχνητή γλώσσα που τράβηξε το ενδιαφέρον μου εδώ και λίγο καιρό. Βέβαια δεν προσπάθησα να την μάθω, ούτε  να την μιλήσω, δεδομένου ότι πρακτικά είναι αδύνατο να βρεις κάποιον (εκτός κι αν έχεις συστάσεις ή κάνεις έχεις προσωπική γνωριμία με την Σόνια Έλεν Κίσα - αυτό το κίσα μου φέρνει στο μυαλό μου το πουλί κίσσα-, κάτι που δεν ισχύει για μένα τουλάχιστον).  

Το λογότυπο της Toki Pona - GNU licenseΠρόκειται για την περίφημη Toki Pona (και άγνωστη παντελώς στην Ελλάδα).


ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ
Ίσως το πιο ενδιαφέτον στοιχείο σχετικά με την Toki Pona είναι ο γλωσσικός την μινιμαλισμός και ο λανθάνων ταοϊσμός που υποβόσκει στην απλότητά της. Σύμφωνα με την δημιουργό της η γλώσσα αυτή φτιάχτηκε  για να εκφράσει τα περισσότερα νοήματα  με τα λιγότερα μέσα. Αποτελείται από 14 ήχους (a e i j k l m n o p s t u w)  και 123 λέξεις. 
Επομένως για να σχηματίσει κάποιος πιο σύνθετα νοήματα θα πρέπει να αρχίσει να συνδυάζει λέξεις ....Οι λέξεις όμως της γλώσσας αυτής είναι πολύσημες, οπότε οι συνδυασμοί των νοημάτων γίνονται πολλαπλοί για κάθε ζεύγος λέξεων.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 
Όλες οι συλλαβές σ΄αυτήν την γλώσσα αποτελούνται από ένα σύμφωνο και ένα φωνήεν. Δεν υπάρχουν δίφθογγοι, διπλά σύμφωνα, διπλά φωνήεντα κλπ. Η γλώσσα είναι επίσης πολύ απλή στην δομή της και μπορεί να περιγραφεί με μια απλή λίστα δέκα κανόνων.
Το ρήμα είναι δεν υφίσταται στην Τόκι Πόνα. Οι προσωπικές αντωνυμίες δείχνουν το  πρώτο, δεύτερο ή τρίτο πρόσωπο, όχι όμως το γένος και  τον αριθμό.  Επίσης δεν υπάρχουν άρθρα. Τα ρήματα δεν κλίνονται και δεν έχουν φωνή εγκλίσεις και διαθέσεις.
Υπάρχουν μόνο 5 χρώματα : μαύρο, άσπρο , κόκκινο, μπλε και κίτρινο. Τα άλλα χρώματα εκφράζονται ως συνδυασμοί των παραπάνω. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Μπορείτε να δείτε και μόνοι σας, αλλά μια είναι αρκετά ενδιαφέρον να καταλάβετε πως λειτουργεί.

Η λέξη pona σημαίνει κάτι καλό , ευγενές, χρήσιμο. Ενώ toki  σημαίνει την συνειδητή σκέψη στην μορφή της γλώσσας. Επομένως το  toki pona  σημαίνει τόσο την καλή γλώσσα (ή απλή γλώσσα) όσο και την θετική σκέψη.

Για παράδειγμα η λέξη:

mama σημαίνει τον γονιό, τον τροφό, τον πρόγονο και τον δημιουργό...

Έτσι αν πούμε mama mama σημαίνει τον παππού ή την γιαγιά.  Η ίδια λέξη όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ρήμα που να δηλώνει την ενεργητική φροντίδα για κάτι.

mama e kasi σημαίνει φροντίζω τα φυτά.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Κατ΄αρχήν η ιδέα του μινιμαλισμού στην έκφραση και της απλότητας δείχνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αν και οι δυνατότητες της για  έκφραση πολύπλοκων εννοιών με ακρίβεια  φαίνεται  αρχικά αρκετά περιορισμένη. Με τους κατάλληλους συνδυασμούς όμως, ίσως να μπορείς να εκφράσεις πολύ περισσότερα απ΄αυτά που νόμιζες αρχικά. Η πολυσημία των λέξεων της μπορεί να οδηγήσει  σε σύγχυση λόγω της πολυσημίας των συνδυασμών. Βέβαια οι εντυπώσεις μου μπορεί να είναι απλά αυθαίρετα συμπεράσματα, αφού όπως προείπα δεν έχω μιλήσει αυτή την γλώσσα ούτε γνωρίζω ακόμα κάποιον να την μιλά. Εντούτοις διαπίστωσα ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη κοινότητα χρηστών και φόρουμ όπου σε κάποια απ΄αυτά  επικοινωνούν αποκλειστικά στην Τόκι Πόνα.


Κείμενο αναφοράς : Language profile: Toki Pona


 


Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics