Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

LearnYu - Μια νέα εφαρμογή στα σκαριά για να μάθετε ΚινέζικαΔήλωση αποποίησης: Δεν έχω μελετήσει ποτέ μου ο ίδιος την Κινεζική γλώσσα ή το σύστημα γραφής τους. Ότι γράφω παρακάτω δεν είναι η άποψη του ειδικού, αλλά του ερασιτέχνη. 

Δεν συνηθίζω να προτείνω εμπορικά προϊόντα ούτε πράγματα που δεν γνωρίζω την αποτελεσματικότητά τους ως εργαλεία εκμάθησης γλωσσών. Μερικές φορές όμως είναι προτιμότερο κάποιος να παίρνει τον πιο σύντομο δρόμο ακόμα κι αν  πληρώσει ένα μικρό αντίτιμο για το εισιτήριο που θα τον μεταφέρει εκεί. 

Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που κάνουν κάποια πράγματα και όχι στα προϊόντα τα ίδια. Και είναι η εμπιστοσύνη μου στον συγκεκριμένο άνθρωπο που με παρακίνησε να γράψω αυτή την ανάρτηση. Μιλάω για την Judith Meyer, μια Γερμανίδα πολύγλωσσο και προγραμματίστρια που μένει στο Βερολίνο και εργάζεται ως freelancer. 

Μεταξύ λοιπόν της πλειάδας των γλωσσών που έχει ασχοληθεί είναι και τα Κινέζικα. Το πως ακριβώς και το γιατί τα εξηγεί η ίδια πολύ καλά σε αυτή την ανάρτηση στα Αγγλικά. Για την ακρίβεια μιλάει για δάνειες αραβικές λέξεις στα Κινέζικα και εξηγεί στην συνέχεια πως αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον και η γνώση της για την Κινεζική γλώσσα. 

Μια από τις τελευταίες της δουλειές σε σχέση με τα Κινέζικα είναι και το LearnYu

Στο παραπάνω βίντεο η Judith εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτή η εφαρμογή που έχει δημιουργήσει. Φυσικά για να τη χρησιμοποιήσει κάποιος θα πρέπει να γνωρίζει ήδη αγγλικά. Δεν υπάρχει διαθέσιμη σε άλλες γλώσσες και βρίσκεται ακόμη σε φάση beta. 

Όπως εξηγεί και στη σελίδα της καμπάνιας για την οικονομική ενίσχυση της εφαρμογής στο Indiegogo πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξή της υπήρξε το Khan Academy και το  Duolingo. Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα εκμάθησης που σκοπό έχει να βελτιστοποιήσει το δικό σας  πρόγραμμα εκμάθησης των Κινεζικών. 

Από μια δοκιμή του προγράμματος που έκανα εδώ  δημιουργώντας λογαριασμό κατάλαβα ότι το πρόγραμμα αρχικά επικεντρώνει στην εκμάθηση της προφοράς και της Pinyin που είναι η επίσημη φωνητική απόδοση των Κινεζικών με λατινικούς χαρακτήρες. Παράλληλα δίνει βάση στην εκμάθηση εύκολων αλλά πρακτικά χρήσιμων καθόλα φράσεων, αλλά και στην παραγωγή τους. Η εφαρμογή θα σας προετοιμάσει για το επίπεδο εκείνο όπου θα μπορείτε  να υποβληθείτε στο τεστ για το HSK1. Πρόκειται για μια πρώτη βασική πιστοποίηση της γνώσης σας στα Κινέζικα. 

Τι παραπάνω προσφέρει το LearnYu σε σχέση με τα υπάρχοντα προγράμματα της αγοράς ή άλλα προϊόντα για την εκμάθηση της Μανδαρινικής; Η Judith μας το εξηγεί παραστατικά στο  παρακάτω διάγραμμα: Βέβαια σε ότι αφορά το δωρεάν μέρος της basic version οφείλουμε να πούμε ότι όλα τα μαθήματα για το επίπεδο HSK1 και τα επόμενα που θα αναπτυχθούν  θα είναι πάντα δωρεάν.  Αυτό μας διευκρίνισε η ίδια η Judith  σε επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτά που έχουν επιβάρυνση είναι τα extra-premium πακέτα που προσφέρονται και αφορούν επιπλέον μαθησιακό υλικό ή online μαθήματα κλπ.

Προσωπικά αν και δεν έχω σκοπό να ξεκινήσω να μαθαίνω  Κινέζικα τον επόμενο χρόνο, καθώς έχω άλλα μέτωπα ανοιχτά (γερμανικά, ρώσικα κλπ), σκέφτομαι όμως να ενισχύσω οικονομικά την καμπάνια. Επίσης συνιστώ σε όλους όσους σκέφτονται σοβαρά να μάθουν Κινέζικα να δοκιμάσουν την εφαρμογή. Για όσους έχουν εμπειρία από το Duolingo οφείλω να πω ότι η εφαρμογή της Judith φαίνεται πολύ πιο στρωτή, ενώ τα αρχεία ήχου είναι όλα  ανθρώπινες ηχογραφήσεις και πραγματικά βοηθούν να αφομοιώσεις την προφορά. 

Περισσότερα όμως για την οικονομική καμπάνια και τις διάφορες προσφορές που υπάρχουν εκεί όσον αφορά την εκμάθηση των Κινεζικών δείτε εδώ. 

Προσωπικά εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στη Judith, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική και άξια λόγου δουλειά. Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics