Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Η πόλη του Κοπέρνικου και ο Λεχ Βαλέσα
Τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν (το 2011) επισκέφθηκα το Γκντανσκ της Πολωνίας με αφορμή μια χειμερινή Εσπεραντική συνάντηση γνωστή ως JES.

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες συναντήσεις με κόσμο κυρίως από την βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Αυτό που θυμάμαι κυρίως είναι την εγκαρδιότητα των Πολωνών και τη σπάνια ευγένεια που έχουν ως άνθρωποι. Μου έκαναν τρομερή εντύπωση, ιδίως ο φίλος μου ο Irek Bobrzak ένας από τους συνδιοργανωτές της συνάντησης του Γκντάνσκ.

Ο Ιρεκ εδώ μεταφράζει  στα Εσπεράντο την ομιλία του Λεχ Βαλέσα - ©Sjoerd Bosga

Ναι, πήγαμε και στην Αλληλεγγύη ,  καθώς η οργάνωση αυτή ήταν ένας από τους χορηγούς της εσπεραντικής συνάντησης και βασικός υποστηρικτής της ο ίδιος ο Βαλέσα.Στην συνέχεια παραθέτω ένα μέρος (4 λεπτά περίπου)  από την ομιλία που έκανε ο Βαλέσα στο κοινό των Εσπεραντιστών, που απ'ότι θυμάμαι ήταν πάνω στις προκλήσεις που δέχεται σήμερα το εργατικό κίνημα σε έναν κόσμο όλο και πιο πολύπλοκο.  Αναφέρθηκε φυσικά και στο παρελθόν, στα δύσκολα χρόνια που οργάνωση αυτή πάλευε ενάντια στην κρατική γραφειοκρατία.


Η είσοδος των εγκαταστέσεων της Αλληλεγγύης (ναυπηγεία Γκντάνσκ) - ©Glavkos


ναι , υπάρχει μια και μόνο αλληλεγγύη- ©Glavkos

Ρωτήστε τους Πολωνούς τι εννοούν "Μια είναι η Αλληλεγγύη" (εικάζω ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είχαν φτιάξει και δεύτερη οργάνωση, οπότε για τους εργάτες η πραγματική ήταν μια και μόνον). Δεν έχω προφτάσει να διαβάσω τη σχετική ιστορία, πάντως η διαμάχη των συνδικαλιστών με τους καθεστωτικούς κρατούσε χρόνια ολόκληρα. Ο ίδιος ο Βαλέσα μιλούσε πολύ γενικά και στρογγυλεύοντας τα πράγματα όταν το θέμα έφτανε στο σήμερα. Ο Ίρεκ τον θαύμαζε γιατί ήταν γι'αυτόν ο άνθρωπος που έβγαλε την χώρα από το αδιέξοδο και έδωσε στους Πολωνούς και πάλι την αξιοπρέπειά τους.

©Glavkos


 Αν μη τι άλλο υπήρχε σ'αυτήν την οργάνωση μια τεράστια ποικιλία σε λογότυπα και σημαιάκια ..αν μπορείτε να σκεφτείτε έναν λόγο γιατί γίνεται αυτό αφήστε ένα μήνυμα στα σχόλια από κάτω. 

Θα συνεχίσω αύριο με τα αξιοθέατα του Γκντάνσκ επειδή είναι αργά και πρέπει να πάω για ύπνο.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες σ'αυτήν την ανάρτηση δεν είναι ελεύθερες. Αν θέλετε να τις κάνετε χρήση ζητήστε καλύτερα πρώτα μια άδεια.

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics