Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Πέντε (ή και περισσότεροι) λόγοι γιατί να μάθεις Γερμανικά


Αν σκέφτεστε να μάθετε μια νέα γλώσσα τα γερμανικά πάντα είναι μια εξαιρετική περίπτωση. Ίσως δεν καταγράφεται στο μυαλό σας με τη μια ως μια εξαιρετική περίπτωση γλώσσας, αλλά δείξτε λίγο υπομονή διαβάζοντας την επιχειρηματολογία που ακολουθεί. 

Τα γερμανικά δεν έχουν τη ρομαντική αύρα των γαλλικών ή τις επιχειρηματικές ευκαιρίες των Κινεζικών, αλλά σίγουρα έχουν μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα μόλις αρχίσεις να  σκέφτεσαι με άλλους όρους. Φυσικά και δεν χρειάζεται να μάθεις τα γερμανικά μόνον επειδή η γλώσσα αυτή μιλιέται από 120 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως στην κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία κλπ). Οι παρακάτω λόγοι είναι αρκετοί για να το κάνεις:
  
Τα γερμανικά έχουν μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά  


Δεν μπορεί κανείς παρά να αναγνωρίσει ότι ένα μεγάλο μέρος των μεγαλύτερων επιτευγμάτων  έχει γίνει στη γερμανική γλώσσα. 


Από τη μουσική και μέχρι τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία ή την ποίηση, όλες αυτές οι μορφές τέχνης έχουν βαθιές ρίζες σε αυτή την πλούσια και εύπλαστη γλώσσα. Φαντάζομαι ότι δε χρειάζεται να αναφέρουμε έργα ή ονόματα για να πειστείτε. 

Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να μείνετε από βιβλία αν διαβάζετε γερμανικά, ιδιαίτερα από λογοτεχνία ή φιλοσοφία. Ο Γκαίτε, οι αδερφοί Γκριμ, ο Χέρμαν Έσσε, ο Ερνστ Γιούνγκερ είναι ενδεικτικά μερικά από τα ονόματα των δημοφιλέστερων Γερμανών λογοτεχνών. 

Τα γερμανικά είναι μια πολύ ιδιαίτερη γλώσσα. 

Αν και υπάρχουν πάρα πολλές γλώσσες με γερμανικές ρίζες, καμία τους δεν είναι τόσο ξεχωριστή όσο τα γερμανικά. Ένας από τους λόγους είναι γιατί τα γερμανικά έχουν εξαιρετικά μεγάλες σύνθετες λέξεις. Δείτε τη λέξη 'rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz' για να καταλάβετε. Αποτελείται από 64 γράμματα ενώ συναπαρτίζεται από 7 διαφορετικές λέξεις κολλημένες σε μια.

Τα γερμανικά κερδίζουν όλους τους άλλους στον online κόσμο

Το internet έχει πολλά να προσφέρει σε κάποιον που γνωρίζει με ευχέρεια τα γερμανικά. Αμέσως μετά από τα domain που τελειώνουν σε .com τα περισσότερα είναι αυτά σε .de. Κι απ'τη στιγμή που το .com δεν ανήκει σε μια χώρα αυτό κάνει τη Γερμανία ως τη χώρα που έχει τα περισσότερα εθνικά domains. Απλά φαντάσου ότι μαθαίνοντας γερμανικά θα έχεις ξαφνικά πρόσβαση σε 8,1 εκατομμύρια domains

Είναι σχετικά εύκολη να τη μάθεις αν ήδη γνωρίζεις αγγλικά. 

Για τους αγγλόφωνους τα γερμανικά είναι συχνά ευχάριστη έκπληξη. Κι αυτό γιατί οι δύο γλώσσες έχουν σχεδόν τις ίδιες γερμανικές ρίζες. 

Σύμφωνα με αυτόν τον πίνακα   το 40% των γερμανικών λέξεων είναι πανομοιότυπες με τις αγγλικές ομόηχές τους. Έτσι για παράδειγμα οι λέξεις Bruder και Vater είναι άμεσα αναγνωρίσιμες από έναν αγγλόφωνο. 

Πάντα θα έχετε κάποιον για να μιλήσετε

Οι Γερμανοί είναι οι πιο πολυταξιδεμένοι Ευρωπαίοι και ως εκ τούτου μπορείτε να τους απαντήσετε και στα πιο απόμακρα μέρη του κόσμου. Με 6 εβδομάδες διακοπές το χρόνο (που συνήθως οι γερμανοί παίρνουν συνεχόμενα) και τα μεγαλύτερα εισοδήματα σε σχέση με άλλους ευρωπαίους, έχουν προφανώς και το χρόνο και τους πόρους για να το κάνουν. Οι Γερμανοί έχουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για ταξίδια απ' οποιοδήποτε άλλο έθνος. 

Επιπλέον λόγοι για τους Έλληνες 

Καθώς η γερμανική είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, προσφέρει προφανώς τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ως αγορά εργασίας για τους μετανάστες. Βασική προϋπόθεση όπως και σε κάθε άλλη χώρα είναι να γνωρίζει κάποιος τη γλώσσα σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Διαφορετικά θα έχει πολύ λιγότερες επιλογές και ευκαιρίες.


Στις επόμενες αναρτήσεις θα γράψω πως μπορεί κάποιος σήμερα δωρεάν να μάθει Γερμανικά με κυριότερη πηγή και εργαλείο το internet.

Περισσότερα και λεπτομερέστερα θα τα πούμε όλα στην επόμενη ανάρτηση και όσες άλλες ακόμα χρειαστεί να ακολουθήσουν.
Γνώση της Γερμανικής στην Ευρώπη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Τουρκία (πηγή:Wikimedia Commons)


Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics