Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Η επανάληψη σκοτώνει (ή μια μέρα στην Επιπεδούπολη)....

Δημιουργός : Xiong Chiamiov
Wikimedia Commons 

Το τηλέφωνο κουδούνισε ενοχλητικά και ο Θάνος έτρεξε να το σηκώσει. Τον είχαν καλέσει για άλλη μια φορά από τον “Επιστημονικό Σύλλογο για την καταπολέμηση της Πολυφαγίας”. Αυτήν την φορά ήταν για μια εκδήλωση που θα γινόταν στο κτίριο του Ιατρικού Συλλόγου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος τον είχε πάρει, όμως ο Θάνος έκανε και πάλι τον πολυάσχολο και εν τέλει δεν έδωσε μια θετική απάντηση για το αν θα παραστεί ή όχι. Είπε μόνον:
-Μπορεί να περάσω
-Πρέπει να έρθεις οπωσδήποτε, του είπε τότε ο Πρόεδρος. Είσαι από τα ιστορικά μέλη του συλλόγου μας.


Η τελευταία φράση - “ιστορικά μέλη του συλλόγου μας” - κουδούνισε κάπως παράξενα μέσα στα αυτιά του Θ. Στο τέλος κατάφερε να προφέρει:
    -Καλά θα προσπαθήσω .....για να μπορέσει να ξεφύγει από τον φορτικό συνομιλητή.

Χρόνια και χρόνια ο Θάνος είχε ασχοληθεί με τα κοινά και τον εθελοντισμό. Στο περιβάλλον που είχε μεγαλώσει το να προσφέρεις στους διπλανούς θεωρούνταν όχι μόνον μια καλή πράξη , αλλά και υποχρέωση. 
Ο Θάνος από παιδί όφειλε να κάνει κάποια πράγματα που το περιβάλλον του θεωρούσε αυτονόητα, όπως το να παραχωρεί την θέση του σε ηλικιωμένους  ή έγκυες γυναίκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και να συμμετέχει στα προγράμματα εθελοντικής εργασίας του σχολείου του. 
Καθώς μεγάλωνε συνέχισε την εθελοντική του δραστηριότητα όπου μπορούσε. Πριν κάνα χρόνο περίπου όμως ο Θάνος αποστασιοποιήθηκε εντελώς από όλα αυτά. Κι ενώ στον “Επιστημονικό σύλλογο για την καταπολέμηση της Πολυφαγίας” είχε μια συνεχή προσφορά πάνω από 2 χρόνια, διοργανώνοντας μια σειρά από εκδηλώσεις , έως και ένα Συνέδριο ....σε ανύποπτο χρόνο απήυδησε από όλα αυτά και αποσύρθηκε από την θέση του Γραμματέα του Δ.Σ. που μέχρι τότε κατείχε. 
Αφού τελείωσε την σύντομη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο, ο Θάνος ντύθηκε με γρήγορες κινήσεις και βγήκε βιαστικά από το σπίτι του. Είχε σε 20 λεπτά να επισκεφτεί τον οδοντίατρό του για να ολοκληρώσει κάποιο σφράγισμα που εκκρεμούσε από την περασμένη εβδομάδα. Έπρεπε λοιπόν να βιαστεί γιατί η κυκλοφορία στην πόλη ήταν εκείνη την ώρα ιδαίτερα αυξημένη.

Η “Επιπεδούπολη” ήταν μια μεσαίου μεγέθους πόλη για τα δεδομένα της χώρας του. Χαρακτηριστική για την επίπεδη επιφάνειά της και την απουσία κλίσεων του εδάφους (λόφων ή βουνών) , η πόλη πήρε το όνομά της από την μορφολογία του εδάφους της.

Αν και μεσαίου μεγέθους , ήταν μια πόλη με δυναμική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπως βέβαια είχε καθιερωθεί να χρησιμοποιείται ο όρος ανάπτυξη στη καθημερινότητα ( πληθυσμιακή αύξηση , έντονη οικοδομική δραστηριότητα και αύξηση της κατανάλωσης σε όλους τους τομείς, άνοδος των τιμών των ακινήτων, πληθώρα καφετεριών και ταβερνείων ...κλπ). Ένα πολύβουο και πολύχρωμο πλήθος κατέκλυζε το κέντρο της πόλης τα απογεύματα επιδιδόμενο σε κάθε είδους αγορές στα νέα και πολυώροφα εμπορικά καταστήματα πολυεθνικής προέλευσης που είχαν φυτρώσει σαν μανιτάρια το ένα πίσω από το άλλο.

Ο Θάνος πέρασε σκοντάφτοντας πάνω στα τραπεζάκια που είχαν απλώσει οι καφετεριούχοι προκειμένου να υποδεχθούν την άπληστη πελατεία τους. Τα καρεκλοκαθίσματα καταλάμβαναν σχεδόν όλον τον χώρο του πεζοδρόμου. Ο συνωστιμός αυτός του προκαλούσε πονοκέφαλο και ταχυπαλμία, τώρα όμως είχε να βιαστεί για να φτάσει στο προορισμό του.

Έχοντας φτάσει στο σαλονάκι του οδοντιατρείου πήρε στα χέρια του την τοπική εφημερίδα για σκοτώσει την ώρα του. Η ειδησεογραφία της τοπικής κοινωνίας ήταν αναμενόμενη όπως κάθε άλλη φορά. Τι είπε ο Δήμαρχος, πως απάντησε σε αυτόν ο Νομάρχης, ένα τροχαίο ατύχημα στο 2ο χλμ προς το Καρπουζοχώρι με ένα μοτοσυκλετιστή να αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο (οδηγούσε χωρίς κράνος), η χορήγηση της επιδότησης στους αγελαδοτρόφους και τέλος η απάντηση του Προέδρου των Δικολάβων στο γνωστό θέμα της προμήθειας ποσοστού επί των πωλήσεων των λαχείων. Εκεί βέβαια υπήρχε μια διαμάχη με τον Πρόεδρο των Λαχειοπωλών, το θέμα όμως έκλεισε πολιστιμένα και ευπρεπώς , με την παροχή εξηγήσεων εκατέρωθεν. Στην στήλη με τα Ιατρικά Νέα ο Θάνος πρόσεξε την καταχώριση για την εκδήλωση του “Συλλόγου για την καταπολέμηση της πολυφαγίας” με θέμα “Η πολυδιάστατη δίαιτα”.

Χασμουρήθηκε βαριεστημένα. Ήταν σαν να διάβαζε την χθεσινή ή προχθεσινή εφημερίδα ...Τον τελευταίο καιρό δεν έβλεπε καμία διαφορά. Ήταν σαν να έβλεπε το ίδιο σίριαλ για πολλοστή φορά.

Μετά από 40 λεπτά έβγαινε από το οδοντιατρείο και κατευθύνθηκε προς το σπίτι του. Έπρεπε να διασχίσει την πλατεία Διοικητηρίου και να φτάσει στο πάρκο με τα Πλατάνια, όπου είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του. Ήταν αδύνατο να βρει κανείς θέση στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. 
Ένα παχύ στρώμα υγρασίας κατέβαινε από την ατμόσφαιρα, ενώ μέσα από τα καφενεία αναδύονταν μια ξινή μυρωδιά ανάκατη με τσιγαρίλα. Κάποιοι πίναν ακόμα το τελευταίο τους τσιπουράκι, αν και οι μεθυσμένοι πολλαπλασιάζονταν τραγικά μέσα σ'αυτή την πόλη.

Η επανάληψη σκοτώνει , σκέφτηκε ο Θάνος και έστριψε το διακόπτη για να πάρει μπρος το αυτοκίνητο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics