Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η τεχνική του Shadowing



Το Shadowing είναι μια τεχνική εκμάθησης γλωσσών που αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό καθηγητή   Alexander Arguelles, πρώτα στη Γερμανία και μετά στην Κορέα.  Η βάση της μεθόδου είναι ακουστική στη γλώσσα που μαθαίνεις. Ενώ ακούς, επιχειρείς να επαναλάβεις  -- να "κάνεις σκιά" -- αυτό που ακούς τόσο γρήγορα όσο το ακούς. Είναι στο μέγιστο βαθμό ωφέλιμη όταν κάποιος περπατάει ζωηρά την ίδια στιγμή  έτσι ώστε να  μεγιστοποιείται η εγρήγορση και η οξυγόνωση του οργανισμού. 


Υπάρχουν και στο shadowing δύο επίπεδα: του αρχαρίου και του προχωρημένου. Για το επίπεδο του αρχαρίου η καλύτερη επιλογή είναι ένα μάθημα όπως η  Assimil, Linguaphone ή η  Cortina Method. Ο  A. Arguelles θεωρεί την  Assimil ως την καλύτερη σειρά για το shadowing. Οι προχωρημένοι σπουδαστές της γλώσσας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηχογραφημένα βιβλία.

Για αρχάριους  

Πλεονεκτήματα της  Assimil:
  • Τα κείμενα δίνονται τόσο στην  L2 (γλώσσα 2, δηλαδή αυτή που μαθαίνουμε) όσο και σε μετάφραση
  • Πλήρης ηχογράφηση παρέχεται για τα κείμενα της  L2 
  • Μπορείς να μελετήσεις γραμματική και να κάνεις ασκήσεις
  • Πολύ λιγότερη επεξεργασία απαιτείται εδώ σε σχέση με άλλα μαθήματα ή μεθόδους
 Περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρήση της μεθόδου από τους αρχάριους μπορείτε να βρείτε εδώ.  

Για προχωρημένους με ηχογραφημένα βιβλία

Το επίπεδο αυτό, όπως συνίσταται από τον καθηγητή  Arguelles, θα πρέπει να γίνει όταν κάποιος μπορεί με αρκετή άνεση να κατανοεί τη γλώσσα στόχο, ίσως σε κάτι που μερικοί αποκαλούν μέσο (ή μεσαίο ή intermediate) επίπεδο.  Αυτό είναι μάλλον υποκειμενικό, επομένως πειραματιστείτε λίγο για να βρείτε πότε θα αισθανθείτε ότι είναι πιο επωφελές για σας να κάνετε χρήση αυτής της μεθόδου.  


Η διαδικασία


Όσο αφορά τη φάση που κάποιος κάνει shadowing ως αρχάριος, ο στόχος είναι να "κάνει σκιά" την ηχογράφηση  όσο το δυνατόν πιο ταυτόχρονα (αν και δεν είναι δυνατόν προφανώς να την κάνεις απόλυτα ταυτόχρονη, καθώς μεσολαβεί χρόνος να για να ακούσεις και για να  αναπαράγεις τις φράσεις). 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις αυτό:

  • Να "κάνεις σκιά" την ηχογράφηση ενόσω περπατάς
  • Να "κάνεις σκιά" και να διαβάζεις ενόσω περπατάς 
  • Να "κάνεις σκιά" και να διαβάζεις ενώ κάθεσαι. Η καθιστική θέση φέρνει το  shadowing πιο κοντά στην ύστερη φάση της  μεθόδου ακρόασης-ανάγνωσης.   

Τι χρειάζεστε:

  • Κείμενο για την  L2.
  • Κείμενο για την  L1 (τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε για να μάθετε τη γλώσσα που θέλετε) 
  • Αυτούσια και πλήρη ηχογράφηση για το κείμενο L2.







Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics