Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Πως να χρησιμοποιήσετε τις ομιλίες του TED στην εκμάθηση γλωσσών.



Μικρή σημείωση: Η ανάρτηση  που υποσχέθηκα για Herrang μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο. Σήμερα με αφορμή τα 100.000 views στο παρόν blog θα ήθελα να το γιορτάσω με μια ανάρτηση γλωσσικού περιεχομένου και αυτό θα κάνω. 

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από σας γνωρίζουν τι είναι το TED και επομένως δεν θα χρειαστεί να μπω σε πολλές λεπτομέρειες για να εξηγήσω αυτό ακριβώς. 

Ελάχιστοι όμως θα γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο site μπορεί να είναι μια καταπληκτική πηγή για να αντλήσεις υλικό για να εξασκηθείς στη γλώσσα που μαθαίνεις. 


Το TED λοιπόν ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός είναι γνωστός για τα πολλαπλά συνέδρια που διοργανώνει σε όλο τον κόσμο, με τα δύο κύρια απ'αυτά να γίνονται κάθε χρόνο στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.  Περιττό να πούμε ότι προσελκύουν τους πιο εντυπωσιακούς στοχαστές και ανθρώπους της πράξης παγκοσμίως. 

Γλωσσική εκμάθηση μέσω του TED

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι "Πως μπορώ να μάθω μια γλώσσα μέσω του TED;". 

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να πούμε ότι οι περισσότερες από τις ομιλίες στο TED (όπως τις βλέπουμε στο κύριο website) είναι μεταφρασμένες σε 40 ή περισσότερες γλώσσες. Αυτό σημαίνει ότι μόλο που το ίδιο το βίντεο είναι στα αγγλικά, εσείς μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε μια ξένη γλώσσα, αλλά επίσης να δείτε όλο το κείμενο της γλώσσας της  μετάφρασης. 


Αν το βίντεο είναι αρκετά παλιό και στην κατηγορία των most viewed, τότε θα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε συνήθως το κείμενο και στα ελληνικά και να το διαβάσετε προσεκτικά. Στη συνέχεια να το τυπώσετε στη γλώσσα που μαθαίνετε (ας πούμε στα ρώσικα) και να επιχειρήσετε να το διαβάσετε και πάλι, αφού θα έχετε εξοικειωθεί με το θέμα που αναφέρεται το κείμενο και το λεξιλόγιο. 

Καλύτερα φυσικά θα είναι  να επιλέξετε  ένα θέμα που σας ενδιαφέρει και να έχετε εξοικείωση μαζί του, έτσι ώστε  να  μπορέσετε να καταλάβετε αρκετά πράγματα και να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας. 

Και φυσικά μπορείτε να επιλέξετε  το βίντεο της αρέσκειας σας ανάλογα και με τη διάρκεια. Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε ως εκπαιδευτικό βοήθημα είναι καλύτερο να διαλέξετε κάτι σύντομο (6 λεπτά είναι μια αρκετά ικανοποιητική διάρκεια που δεν θα κουράσει καθόλου). 

Το θέμα αυτής της ανάρτησης, όπως και το περιεχόμενό της βασίζεται σε ένα πόστ  από το blog  lingholic.com. Διαβάστε αν θέλετε περισσότερα εδώ. 

 


 

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics