Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

Οι 10 γλώσσες που μιλιούνται περισσότερο στον πλανήτη


Δεν προκαλεί έκπληξη ότι στο διάγραμμα περιλαμβάνονται τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά από τις λατινογενείς και τα Ρώσικα από τις σλάβικες γλώσσες. 

Τα αγγλικά φυσικά είναι στη δεύτερη θέση μετά τους Κινέζους με τάσεις υποχώρησης στο μέλλον, ή έτσι τουλάχιστον προβλέπεται για πληθυσμιακούς, γεωπολιτικούς ή οικονομικούς λόγους.

Ρώσικα, Χίντι, Ισπανικά, Αραβικά και Μπαχάσα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο μέλλον, αν και τα Χίντι, τα Μπενγκάλι, τα Μπαχάσα και τα Μανδαρίνικα δεν έχουν τόσο πολύ διεθνή χαρακτήρα καθώς μιλιούνται λίγο εκτός των συνόρων μιας χώρας (ίσως τα Χίντι έχουν σοβαρή εκπροσώπηση στη Βρεταννία). Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον. 

Επίσης η Μπενγκάλι είναι η δεύτερη γλώσσα της Ινδίας που εκπροσωπείται μέσα στον πίνακα.

Προσωπικά πιστεύω ότι οποιαδήποτε από τις  10 είναι στον κατάλογο  αξίζει να τη μάθει κάποιος (συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών και ισπανικών που είναι από μόνες τους lingua franca), αν και σε οικονομικούς όρους καλό είναι να συγκρίνει και το ΑΕΠ των χωρών των γλωσσών που σκοπεύει να μάθει, αν το βλέπει ως επένδυση.

Με αυτή την έννοια δεν μπορεί να αγνοήσει γλώσσες όπως τα Γερμανικά, τα Γαλλικά, τα Κορεατικά, τα Ούρντου και τα Περσικά - για άλλους όμως λόγους τις 2 τελευταίες. 

Εσείς ποιά απ'τις παραπάνω γλώσσες θα μαθαίνατε και γιατί;  

Διαβάστε επίσης


Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics