Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Οι μικροί στόχοι είναι το μυστικό για να πετύχεις ευχέρεια σε μια γλώσσα



Συνεχίζω από το προηγούμενο ποστ μου κάνοντας ένα μικρό βήμα πιο πέρα και αφιερώνοντας τη σημερινή μου ανάρτηση στους στόχους.  Επειδή η παράλληλη ενασχόληση με περισσότερες από μια  γλώσσες  είναι σαφώς κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει σε σύγχυση όσον αφορά τον στόχο σου  που δεν είναι άλλος απ΄το να πετύχεις ευχέρεια κατ΄αρχήν σε μια γλώσσα.....Έχοντας αυτό υπόψη αποφάσισα σήμερα, μετά από ένα μικρό διάστημα που είχα αφιερώσει πλήρως στην Εσπεράντο, να επικεντρώσω από σήμερα και για τους επόμενους 12 μήνες τις προσπάθειες μου στην βελτίωση της Ρωσικής (μιλάω για ευχέρεια στην ομιλία , την γραφή και στην κατανόηση του προφορικού, αφού στην ανάγνωση έχω ήδη αποκτήσει μια ευχέρεια).  Λέω δηλαδή ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα πετύχω να μιλάω με άνεση τα ρώσικα (ποιός όμως είναι ο ορισμός της ευχέρειας για μένα θα το αναλύσω σε ένα επόμενο ποστ). Κλείνω την μικρή αυτή παρένθεση και επικεντρώνομαι στο κυρίως θέμα, πως δηλαδή μπορεί κάποιος να πετύχει την πολυπόθητη ευχέρεια.





Όταν σκεπτόμαστε στόχους, συνήθως σκεπτόμαστε κάτι που για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε ένα μεγάλο διάστημα χρόνου για  να το πετύχουμε και να αισθανθούμε παράλληλα και την πληρότητα που κάτι τέτοιο σου προσφέρει. Εάν κάποιος όμως είναι πολύ πιο ανυπόμονος και θέλει να νιώθει αυτό το αίσθημα της επίτευξης των στόχων του ΤΩΡΑ! Με αυτήν  την έννοια ένας μακροπρόθεσμος στόχος δεν είναι ότι πιο κατάλληλο.

Βάλτε λοιπόν ένα χρονικό όριο.
Έχοντας συναντήσει πάρα πολλούς ανθρώπους που μελετούσαν μια γλώσσα για χρόνια ολόκληρα και ποτέ τους δεν κατάφεραν να πετύχουν ουσιαστική πρόοδο ή κατάφερναν απλώς να διατηρούν το επίπεδο τους με το να μιλούν σχετικά καλά αλλά ποτέ να μην βελτιώνονται. Κι αυτό γιατί  αν ο στόχος τους ήταν να μιλήσουν την Χ γλώσσα κάποια μέρα , τότε πολύ απλά μπορεί ποτέ να μην τον πετύχουν  γιατί αυτή η  “κάποια μέρα” στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και θα είναι πάντα σαν μια θολή κουκίδα στον  ορίζοντα.

Συνήθως όμως, τα χρονικά όρια για όσους μαθαίνουν γλώσσες με τον παραδοσιακό τρόπο (φροντιστήρια, ιδιαίτερα κλπ) τα καθορίζουν οι εξετάσεις που δίνουν στο τέλος της χρονιάς για κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο γλωσσομάθειας. Κι έτσι μέχρι την ημέρα εκείνη θα πρέπει να αφομοιώσουν μια ποσότητα ύλης που τίθεται ως προαπαιτούμενο. Η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται δηλαδή σε μια μέρα το χρόνο με το γνωστό αποτέλεσμα της αποτυχημένης ή επιτυχημένης εξέτασης.

Πηγή: Wikimedia Commons , GNU FDL license 1.3

Φανταστείτε όμως τι πρακτικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να πετύχουν οι ίδιοι άνθρωποι εάν είχαν ένα αποτελεσματικό τρόπο να αξιολογούν την πρόοδο τους μια φορά το μήνα ή ακόμα και μια φορά την εβδομάδα.

Οι μικροί και συγκεκριμένοι στόχοι  μέσα σε πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια είναι αυτοί που θα προσδώσουν αξία στην προσπάθεια της εκμάθησης της γλώσσας που έχεις επιλέξει. Κανένας από αυτούς από μόνος του δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός ή δύσκολος να τον πετύχεις, αλλά όλοι τους  θα λειτουργούν τελικά προσθετικά σε βάθος χρόνου αναφορικά με τον στόχο σου να μιλήσεις με ευχέρεια την γλώσσα.

Αντί να πείς λοιπόν ότι θα αποκτήσεις ευχέρεια κάποια μέρα , ελπίζοντας ότι θα συμβεί  με κάποιον φυσικό ή μαγικό τρόπο, καλύτερα θα ήταν να θέσεις στον εαυτό σου πιο σαφείς και συγκεκριμένους στόχους που να μπορείς να πετύχεις σε ένα μικρό διάστημα χρόνου και να αποκτάς ένα αίσθημα ικανοποίησης από την πρόοδό σου άμεσα. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να είναι , π.χ. σε σχέση με τα ρωσικά που μαθαίνω :


  • Να μάθω το βασικό λεξιλόγιο (Λάθος στόχος) 
  • Να μάθω τις λέξεις που είναι σχετικές με  αντικείμενα της  κουζίνας μέσα σε 3 ώρες και να μπορώ να τις αναπαράγω (Σωστός στόχος)
  • Να μιλάω με ευχέρεια κάποια μέρα (Λάθος στόχος) 
  • Να μπορώ να επαναλαμβάνω φράσεις που έμαθα και να συντάσσω (έστω και με γραμματικά λάθη) νέες φράσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας (Σωστός στόχος) 
Ίσως ήδη να καταλάβατε τι προσπαθώ να σας πω εδώ. Αυτοί οι στόχοι έχουν ένα πολύ περιορισμένο χρονικό όριο και είναι σίγουρα επιτεύξιμοι και από κοινούς θνητούς ακόμα. Και η αίσθηση της επιτυχίας είναι πολύ σημαντική όταν κάποιος αναλαμβάνει να πετύχει φιλόδοξους στόχους. Τα θετικά αποτελέσματα ενθαρρύνουν για περαιτέρω προσπάθεια και προσήλωση σε αυτό που μπορείς να μάθεις ...

Επομένως, οι εντυπωσιακές γλωσσικές δεξιότητες  δεν είναι και τόσο εντυπωσιακές όταν σπάσεις ένα μεγάλο στόχο σε μικρότερα κομματάκια. Δεν χρειάζεται τέλος τέλος να είσαι ιδιοφυία για να μάθεις χιλιάδες λέξεις , ένα νέο σύστημα προφοράς, να καταλαβαίνεις την προφορική ομιλία   αλλά και να αφομοιώνεις καινούργιους γραμματικούς κανόνες. ...Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ξεχωρίσεις τα δέντρα από το δάσος, να ξεκινήσεις να μιλάς  και να σπάσεις τον τελικό σου στόχο σε πιο μικρούς και εφαρμόσιμους υπο-στόχους.

Πέρα από την πραγματική ωφέλεια που αποκομίζεις κάνοντας κάτι πρακτικό κάθε μέρα  το κυριώτερο είναι η μοναδική αίσθηση που αποκτάς ότι πετυχαίνεις τους στόχους σου. Θα προσπαθήσω να αναλύσω αυτούς μου τους στόχους με την ρωσική γλώσσα τους επόμενους 12 μήνες σε μικρά και διακριτά βήματα στον δρόμο προς την ευχέρεια....

Επισημαίνω ότι μεγάλα τμήματα αυτού του κειμένου βασίστηκαν στο ποστ του Benny Lewis , που πολύ ευγενικά μου παραχώρησε την άδεια αναδημοσίευσης των κειμένων του.
 



Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics