Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Βιβλία διαλόγων – Τα πρώτα σοβαρά βιβλία για μελέτη της ξένης γλώσσας

 Κάντε κλικ στον τίτλο για να δείτε το κείμενο αναφοράς 

Πηγή: Wikimedia Commons
Γράφω το σημερινό ποστ σχετικά αργά, αφού τελείωσα με κουβέντα που είχα στο Skype στα Εσπεράντο και σκέφτηκα να κάνω μια ακόμα ανάρτηση για θέματα εκμάθησης γλωσσών. Κι επειδή δεν ταξιδεύω συχνά, νομίζω ότι αν μάθει κάποιος μια γλώσσα μπορεί αυτό να σταθεί από μόνο του ένα κίνητρο για το επόμενο ταξίδι.

Έτσι έγινε όταν πρωτάρχισα τα Ρώσικα και μετά από ένα χρόνο επισκέφθηκα την Αγία Πετρούπολη, αλλά και πρόσφατα που επισκέφθηκα τη Σλοβακία με αφορμή την εκμάθηση της Εσπεράντο.
Εξακολουθώ βέβαια να μαθαίνω ρώσικα με συνδυασμένες μεθόδους όπου προσπαθώ περισσότερο να μιλάω, να ακούω (ξεκίνησα μόλις χθες με την 3η σειρά μαθημάτων της μεθόδου Pimsleur) και να γράφω. Βέβαια και διάβασμα όσο μπορώ, αλλά εκεί χρησιμοποιώ κάποια κολπάκια ώστε να υποχρεώνομαι να διαβάζω όσο περισσότερο γίνεται. Γι'αυτά τα τελευταία όμως θα μιλήσουμε σε επόμενη ανάρτηση.
Το γεγονός ότι ήδη έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που ξεκίνησα με τα Ρώσικα και δεν έχω αποκτήσει ακόμα ευχέρεια στην γλώσσα είναι καθαρά από λάθος δική μου προσέγγιση. Αφού το κυριότερο είναι να γίνονται συγκεκριμένα βήματα προόδου που να σου δίνουν την αίσθηση ότι προχωράς και πετυχαίνεις αυτά που θέλεις.
Μια καλή προσέγγιση όταν ξεκινάς με μια γλώσσα δεν είναι τόσο να πέσεις κατευθείαν στην γραμματική και την εκμάθηση κανόνων. Είναι βασικότερο να μάθεις φράσεις που θα μπορούν να είναι άμεσα χρήσιμες όταν θα προσπαθήσεις να μιλήσεις την γλώσσα. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν έτοιμα βιβλία φράσεων ή διαλόγων (αγγλικά: phrasebook, γερμανικά: sprachführer, ρωσικά: разговорник). Αυτά τα βιβλία είναι πολύ χρήσιμα και βολικά αφού χωρούν στην τσέπη του παντελονιού σου και μπορείς άνετα να τα έχεις μαζί σου όλη την ώρα, ιδιαίτερα κατά τον χρόνο των μετακινήσεων με τα μέσα συγκοινωνίας στις πόλεις που κατά κανόνα είναι χρονοβόρες.
Τα βιβλία αυτά μπορεί να απευθύνονται σε τουρίστες που θα πρέπει σε λίγες μέρες να είναι έτοιμοι να μιλήσουν τα βασικά όταν βρίσκονται σε χώρες που δεν μπορείς να πετύχεις κάποιον που να μιλά την γλώσσα σου… κι όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα ποστ ο καλύτερος τρόπος να μάθεις μια γλώσσα είναι ξεκινώντας να την μιλάς. Η γραμματική θα πρέπει να απορροφάται σε μικρές δόσεις στην αρχή, και αυτά τα βιβλία αποφεύγουν την γραμματική σχεδόν εντελώς! Και μπορείς να μάθεις τις βασικές φράσεις όπως είναι (χωρίς απαραίτητα να καταλαβαίνεις ξεχωριστά την κάθε λέξη) κι έτσι θα μπορέσεις να περάσεις το μήνυμά σου. Χάρη στο φωνητικό αλφάβητο κάτω από την φράση, δεν χρειάζεται κάν να προβληματιστείς για την άρθρωση και το νέο σύστημα προφοράς! Η προτεραιότητα στην εκμάθηση μιας γλώσσας θα πρέπει να είναι πάντα στην επικοινωνία και όχι στην εντατική μελέτη όλων των λεπτομερειών της γλώσσας για τελειοποίηση και μετά να προχωράμε στην επόμενη.
Ένα βιβλίο φράσεων είναι επίσης διασκεδαστικό και πρακτικό και ιδού ο λόγος:
  • Μπορείς να το τελειώσεις πολύ γρήγορα, και να νιώσεις μια μεγάλη αίσθηση επιτυχίας για το πόσο πολλές θα μπορείς να πεις αν τις απομνημονεύσεις αρκετά καλά 
  • Καλύπτει όλες τις βασικές κατηγορίες συζητήσεων που θα θέλεις να γνωρίζεις όταν ξεκινάς και κάποια από αυτά δίνουν ακόμα και εκφράσεις της αργκό και μπαίνουν σε βάθος για άλλες καταστάσεις (για τον λόγο αυτό βρίσκω τους διαλόγους στα βιβλία φράσεων του Lonely Planet ιδιαίτερα διασκεδαστικούς, και από την άλλη ομολογώ ότι δεν έχω εντοπίσει ανάλογης ποιότητας εκδόσεις στα ελληνικά..αν οποιοσδήποτε γνωρίζει κάποιες ας τις αναφέρει στα σχόλια)
  • Το λεξικό έχει στις πίσω σελίδες είναι πολύ εύχρηστος. Περιλαμβάνει τις πιο συχνά επαναλαμβανόμενες 500 περίπου λέξεις, κι αυτό είναι παρά πολύ για να σου δώσει αυτά που χρειάζεσαι για συνηθισμένες καταστάσεις, και όταν το βλέπεις από την πλευρά της μελέτης είναι λίγα! Ενώ περιμένεις το λεωφορείο, μπορείς να διαβάσεις όλες τις λέξεις που αρχίζουν από Α … κι όταν είσαι στην ουρά στο σουπερμάρκετ μάθε ακόμα 3 νέες λέξεις κλπ. Είναι παράλογο να μελετάς ένα πραγματικό λεξικό, αλλά τα λεξικά που βρίσκονται στο πίσω μέρος των βιβλίων φράσεων είναι το κλειδί για να αφομοιώσεις το πιο σημαντικό λεξιλόγιο γρήγορα.
  • Είναι φορητά λόγω μικρού μεγέθους. Τα ανοίγεις οπουδήποτε έχεις λίγο χρόνο – όπως στο ασανσέρ- μαθαίνεις μια νέα λέξη ή φράση και το ξαναβάζεις στην τσέπη σου για να συνεχίσεις την δουλειά σου! Όλα αυτά τα μικρά κομμάτια χρόνου είναι υπολογίσιμα όταν τα προσθέσεις
  • Όταν θα έχεις μελετήσει αρκετά από ένα τέτοιο βιβλίο θα έχεις σίγουρα, τουλάχιστον μια κατά προσέγγιση βασική εικόνα του πως είναι η γλώσσα που μαθαίνεις, και αυτό κάνει τις πιο σοβαρές σπουδές που έρχονται πολύ πιο εύκολες. Θα δεις λέξεις και φράσεις που θα τις αναγνωρίζεις απ'αυτά που έχεις μελετήσει, όταν θα ξεκινήσεις με ένα βιβλίο γραμματικής, κι αυτή η οικειότητα που θα έχεις αποκτήσεις κάνει την μεγάλη διαφορά κάνοντας την γραμματική πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα βιβλία φράσεων αντικαθιστούν τι κανονικές σπουδές , γιατί είναι μέχρι κάποιο σημείο που μπορείς να φτάσεις με αυτά τα μικρά βιβλία τσέπης! Αλλά για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις είναι εξαίρετα!
Μπορείς να βρεις για πολλές γλώσσες και από πολλούς εκδοτικούς οίκους, όπως του Lonely Planet (και δεν εννοούμε εδώ τους ταξιδιωτικούς οδηγούς), του Rough Guide, του Berlitz και πολλούς άλλους. Συνήθως προτιμώ αυτά από το Lonely Planet επειδή καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, αλλά το καθένα από αυτά έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Και το καλύτερο απ'όλα είναι ότι είναι ΦΤΗΝΑ!! Ένα ολοκαίνουργιο κοστίζει γύρω στα 8 ευρώ. Μπορείτε να τα βρείτε στα ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία, στην Amazon ή και στα αεροδρόμια. Εύχομαι αυτές οι εταιρίες να μου έδιναν προμήθεια που τις διαφημίζω με τόσο πάθος σήμερα. Σας έπεισα; Έχεις κάποιες προτάσεις για τον δικό σου καλύτερο τύπο βιβλίου, ή τη δική σου εμπειρία με τα βιβλία διαλόγων ή φράσεων; Μοιράσου  τα μαζί μας στα σχόλια παρακάτω.





Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics