Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Μαθήματα Ρωσικής για ενηλίκους στο στέκι Paratod@sΜετά τα  μαθήματα Ελληνικών για μετανάστες, Γαλλικών και Ισπανικών  το στέκι ανοίγει σήμερα τις πύλες του και στη Ρωσική γλώσσα, μια γλώσσα που κουβαλάει μια τεράστια κληρονομιά, κατατάσσεται 5η παγκοσμίως ως προς
τον αριθμό των ομιλητών (320 εκατομμύρια στη Ρωσία και τις χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ) και είναι από τις πρώτες επιλογές για εκμάθηση ως 1η ξένη γλώσσα. Λόγω του καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης ως υπερδύναμης, η ρωσική γλώσσα είχε τεράστια πολιτική σημασία στον 20ο αιώνα.Μιλάω για μάθημα γνωριμίας λοιπόν με τα ρώσικα και εξηγούμαι γιατί το λέω
έτσι:

  1. Δεν είμαι καθηγητής της ρωσικής γλώσσας ούτε θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι μετά απ'αυτό θα πάει για εξετάσεις στο Ινστιτούτο Πούσκιν
  2. Μπορώ να δώσω τα βασικά (ένα πρώτο επίπεδο ας πούμε Α1) και να επικεντρώσω στην εξοικείωση να  ακούμε και να μιλάμε τη γλώσσα, κι όχι τόσο στη γραμματική και το συντακτικό (αν και θα γίνει εξαντλητική αναφορά και σε αυτά) 
  3. Πρόσφατα είδα μια πολύ καλή μέθοδο εκμάθησης για ενήλικες...Το βιβλίο είναι στα ρώσικα αλλά αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας τρομάζει. Συνοδεύεται από πληθώρα mp3 ακουστικών αρχείων όπου βήμα βήμα. μαθαίνει κάποιος την φωνητική, βασικούς κανόνες και γραμματική (που είναι αρκετά στρυφνή αλλά ας μη σταθούμε σε αυτό). Βέβαια θα προτείνω και άλλες μεθόδους πιο απλές για να αρχίσουμε ίσως με αρχάριους. Για τις λεπτομέρειες  θα τα πούμε από κοντά.
  4.  Ίσως στην πορεία, αφού έχουμε αποκτήσει ένα βασικό επίπεδο,  να έχουμε βοήθεια από κάποιον ρωσόφωνο για πρακτική εξάσκηση στην ομιλία (αυτό κατά βούληση και με βάση την πρόοδο που θα έχουμε επιτύχει)
Το θέμα  συζητήθηκε και στην προηγούμενη  διαχειριστική συνέλευση  και η πρόταση για τα Ρώσικα  στο πλαίσιο της γενικότερης κουβέντας για αντιμαθήματα.
Σας περιμένουμε λοιπόν σήμερα το απόγευμα 27 Απριλίου στις 8μμ στο Στέκι Paratod@s. 
Φαρμακίδου 4 (η  φωτεινή επιγραφή γράφει Κοινωνικός Χώρος Paratod@s) στη Λάρισα. 
Επόμενο μάθημα
Κυριλλικό αλφάβητο και βασικοί κανόνες προφοράς.

Διαβάστε ακόμα
Θα υπάρξουν νεότερες ενημερώσεις για το πως προχωράμε και τι πετυχαίνουμε όσον αφορά την εκμάθηση της γλώσσας. Μπείτε και στην Ομάδα μας στο Facebook. 

Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics