Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Γιατί να μάθει κάποιος Εσπεράντο;Αυτές τις μέρες  έκλεισα 2 χρόνια από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την Εσπεράντο. Η εσπεράντο είναι μια γλώσσα τεχνητή , δηλαδή κατασκευασμένη. Δημιουργός της υπήρξε ο Λουδοβίκος Ζάμενχοφ, ένας πολωνοεβραίος οφθαλμίατρος, που μεγάλωσε στο Μπιάλιστοκ μια πόλη με έντονη πολιτισμική ανομοιγένεια και διαφορετικές εθνικές ομάδες. Αν και έχω προχωρήσει αρκετά με την γλώσσα (μπορώ να διαβάζω άρθρα στην Εσπεράντο, να μεταφράζω αλλά και να γράφω μικρές παραγράφους ή να κάνω chat με άλλους Εσπεραντιστές).

Πηγή: Wikimedia Commons Γιατί να προτιμήσει όμως κάποιος μια γλώσσα όπως την Εσπεράντο και όχι μια πραγματική γλώσσα; 

Πρώτον, γιατί δεν υπάρχουν πραγματικές και μη γλώσσες. Όλες οι γλώσσες που μιλιούνται και χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους  στην επικοινωνία είναι πραγματικές όσο και οι άλλες. Εκτός και αν δεν θεωρούμε την γλώσσα ως ένα σύστημα επικοινωνίας, αλλά ως σύστημα αυτοαναφοράς. Με την έννοια αυτή είχαν αναβιώσει στο παρελθόν νεκρές γλώσσες όπως τα Λατινικά, που ήταν η lingua franca  όλων εκείνων που θεωρούνταν μορφωμένοι στον Μεσαίωνα και ταυτόχρονα η γλώσσα της επιστήμης και των επιστημονικών συγγραμάτων της εποχής. Για να σπουδάσεις δηλαδή έπρεπε να γράφεις και να  μιλάς λατινικά. Υπάρχουν και άλλες απόπειρες αναβίωσης γλωσσών, άλλες πετυχημένες και άλλες όχι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα.

Δεύτερον, γιατί η Εσπεράντο δεν είναι εθνική γλώσσα κανενός κράτους και ως εκ τούτου είναι ουδέτερη. Δεν προσδίδει δηλαδή κανένα πλεονέκτημα στον εκ γενετής ομιλητή της, αν και υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν την  Εσπεράντο ως μητρική τους γλώσσα ( είναι οι περίφημοι denaskuloj, δηλαδή παιδιά εσπεραντιστών γονιών που χρησιμοποιούν την Εσπεράντο στην καθημερινή τους συνομιλία στο σπίτι). 

Τρίτον , είναι πολύ εύκολη στην εκμάθηση πράγμα που μπορώ να επιβεβαιώσω από την προσωπική μου εμπειρία , αφού κατάφερα να μάθω αρκετά μέσα σε 3 μήνες ώστε να διαβάζω και να παρακολουθώ τα διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά και άρθρα που εμφανίζονται στο Ιντέρνετ, αλλά και να μεταφράζω ήδη κείμενα με ακρίβεια από τα Εσπεράντο στα Ελληνικά,  ως επι τω πλείστον στην Βικιπαίδεια. 

Τέταρτον, γιατί δεν κοστίζει δεκάρα, εκτός αν θα αγοράσεις βιβλία ή άλλο εκπαιδευτικό υλικό ή λογισμικό για εκμάθηση, πράγμα που στην αρχή το θεωρώ περιττό. Αρκεί να έχεις μια σταθερή σύνδεση, κατά προτίμηση DSL, και να ξεκινήσεις τα πρώτα σου μαθήματα στο Lernu! . Το μόνο που έχεις να χάσεις είναι ο χρόνος σου, αν βέβαια θεωρείς ότι το να μαθαίνεις μια γλώσσα είναι χάσιμο χρόνου. 

Πέμπτον, για όσους έχουν ασχοληθεί με την Εσπεράντο θα ξέρουν ότι είναι μια γλώσσα με έντονη διείσδυση στους καλλιτέχνες και για τον λόγο αυτόν τα συνέδρια και οι συναντήσεις των Εσπεραντιστών παρουσιάζουν πάντοτε ενδιαφέρον, αφού συνοδεύνται εκτός από γλωσσικά μαθήματα και από καλλιτεχνικά events ποικίλλων αποχρώσεων.  Απο την άλλη υπάρχουν μια σειρά συγγραφείς, θεατρικοί παραγωγοί και τραγουδοποιοί που παρουσιάζουν τα έργα τους στην Εσπεράντο, αφού βρίσκουν ένα αρκετά μεγάλο εμπορικό κοινό που τα υποστηρίζει. 

Τέλος, λέγεται και φαίνεται να είναι αληθινό ότι με τα Αγγλικά κερδίζεις χρήματα , αλλά με την Εσπεράντο κάνεις φίλους. Φίλους από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου , αφού η Εσπεράντο πέρα από την Ευρώπη, είναι αρκετά διαδεδομένη στην Κίνα, την Βραζιλία, την Ιαπωνία  και χώρες όπως το Ιράν όπου οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μάθουν τα Αγγλικά. 

Ελπίζω ότι η εμπειρία μου να βοηθήσει κάποιους να καταλάβουν τι είναι τελικά η Εσπεράντο, αν και δεν έχω σκοπό ούτε να προσηλυτίσω ούτε να πείσω κανέναν. Το αν θα μάθει κάποιος μια γλώσσα ή όχι είναι καθαρά προσωπική επιλογή του. Συνήθως το κίνητρο είναι ή να βελτιώσει το επαγγελματικό του προφίλ ή επειδή ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό της εν λόγω χώρας. Σε κάθε περίπτωση η Εσπεράντο δεν συνδέεται με μια συγκεκριμένη χώρα,  εντούτοις  υπερασπίζεται την γλωσσική ετερογένεια και πολυμορφία.    

Θα κλείσω αυτό το ποστ με την παρατήρηση ότι μου πήρε δύο χρόνια για να αποφασίσω να παραστώ σε μια εσπεραντική συνάντηση   για την οποία ήδη έχω κλείσει αεροπορικά εισιτήρια, ενώ  από καθαρή  αδράνεια ανέβαλα την συμμετοχή μου στην χειμερινή συνάντηση στο Ζακοπάνιε.  Ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα....Ποιός ξέρει μπορεί να αποφασίσετε να έρθετε και σεις ...Άλλωστε μέχρι τον Ιούλιο προλαβαίνετε άνετα να μιλήσετε Εσπεράντο σε ένα μέσο επίπεδο.  Αν σε όλα τα παραπάνω που αναφέρω υπάρχουν διαφωνίες ή κάποιες παρατηρήσεις που θέλετε να κάνετε μη διστάσετε να αφήσετε τα σχόλιά σας...

--------------------------------------------------------------------------------

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις στην κατηγορία Εσπεράντο. 


Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics