Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

Σταλινολογία και διώξεις των Ελλήνων Ποντίων επί ΣτάλινΤο άρθρο αυτό του Ριζοσπάστη, με ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου, που υπογράφεται από τον Αναστάστη Γκίκα , δόκτωρα πολιτικών επιστημών , θέλει να μας πείσει ούτε λίγο ούτε  πολύ ότι οι εκτοπίσεις,  οι εκτελέσεις , οι βασανισμοί  και παραβιάσεις εν γένει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβησαν στην διάρκεια της περιόδου της Σταλινικής Τρομοκρατίας (1936-1938) είναι " η κόκκινη τρομο-υστερία - τρομο-λαγνεία , που καλά κρατεί" ή και μια συστηματική προσπάθεια προπαγάνδας των τελευταίων 80 χρόνων.

Είναι λίγο κωμικό να μιλά για προπαγάνδα,  το  κατεξοχήν όργανο προπαγάνδας του ΚΚΕ στην Ελλάδα και αυτοί που γνωρίζουμε πόσο μεγάλη ανοχή έχουνε στην άλλη άποψη. Τέλος τέλος νομίζω ότι στην Ελληνική Δημοκρατία μπορούμε να λέμε την γνώμη μας, χωρίς να ζητάμε την έγκριση των διανοουμένων του Περισσού.

Ευτυχώς όμως για εμάς που γνωρίζουμε (αν και σύμφωνα όμως με τον κύριο Γκίκα οι νεότεροι δεν έχουμε μνήμη και φαίνεται να είναι αυτό πολύ βολικό), και είμαστε απόγονοι των ανθρώπων που επιβίωσαν της κτηνωδίας του Σταλινικού καθεστώτος, δεν μπορούμε παρά να αντιδράσουμε στα όσα κατασκευασμένα και εν πολλοίς ανακριβή γράφει στο εν λόγω άρθρο. Κι αυτό μόνο για να προστατέψουμε την μνήμη των προγόνων μας που έσβησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς κατηγορία και χωρίς δίκη. Ή μάλλον υπό την γενικότερη κατηγορία "Εχθροί του Λαού".

Τα επιχειρήματα είναι αστεία. Μάλλον πρόκειται για συνονθύλευμα επιχειρημάτων, ατάκτα παρατιθέμενων μήπως και προσκαλέσουν κάποια εντύπωση ή καλύτερα σύγχυση. Το γεγονός ότι πολλοί Πόντιοι πολέμησαν στον Σοβιετικό Στρατό (λες και σε συνθήκες πολέμου έχεις άλλη επιλογή) δεν συμψηφίζεται  σε καμία περίπτωση με  τις θηριωδίες ενάντια σε αθώους πολίτες. Ο κύριος Γκίκας μιλά ανέξοδα , υπερασπίζεται τον καλό "Πατερούλη" που έδωσε και θέση σε έναν Πόντιο καλλιτέχνη.  Να μην ξεχάσουμε να τον ευχαριστήσουμε για την προσφορά του.

Η ωμή βία μιας νέας αδίσταχτης και σκληρής εξουσίας , στο όνομα της χειραφέτησης και της εργατικής τάξης , εξόντωνε ανθρώπους του μόχθου (γιατί τέτοιοι ήταν οι πρόγονοί μου) και άφηνε πίσω απροστάτευτες πολυμελείς οικογένειες και μικρά παιδιά χωρίς γονείς. Ότι πιο γλοιώδες και σιχαμερό έμπαινε στην υπηρεσία αυτής της εξουσίας , όπου τα κατώτερα ένστικτα μνησίκακων ανθρώπων οδήγησαν ολόκληρες οικογένειες στην καταστροφή.

Λυπάμαι κύριε Γκίκα ...υπηρετείτε άριστα την προπαγάνδα του Ριζοσπάστη και του ΚΚΕ στην Ελλάδα, αλλά δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτά που είναι μνήμες και βιώματα των προγόνων μας.
Θεωρώ ότι το κομμάτι της ιστορίας αυτών των ανθρώπων μένει ακόμα να γραφτεί και συγχαίρω όσους  προωθούν  την ιστορική έρευνα για την άγνωστη  αυτήν πτυχή της ιστορίας του ελληνισμού.

Η απάντηση στα ασύστολα ψεύδη και την προπαγάνδα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ έχει δοθεί αρχικά στο Infomedia.

Με βίντεο ντοκουμέντο , που μπορείτε να δείτε εδώ:


Ενώ η αρχική δημοσίευση ήταν στο http://pontosandaristera.wordpress.com. 


Αυτά για εκείνους που θέλουν να δούν τα εκατέρωθεν επιχειρήματα. Για  εμάς όμως που οι οικογένειές μας υπήρξαν θύματα αυτής της ιστορίας ξέρουμε πολύ καλά τους ανθρώπους μας που χάθηκαν στα κάτεργα και δεν είδαμε ούτε τα κόκκαλα τους.  Άνθρωποι του μόχθου , μετανάστες στην Ρωσία από την Τραπεζούντα, με μεγάλες φαμίλιες. Ο παππούς μου και ο αδερφός του , τους πήραν απανωτά τον έναν μετά τον άλλον , κι ας ήταν το μοναδικό στήριγμα για τις οικογένειες τους που έμειναν πίσω ξεκρέμαστες. Δεν τους ξαναείδαν ...Αργότερα οι οικογένειες αυτές εκτοπίστηκαν στον Καζαχστάν, συγκεκριμένα στο Τεμιρτάου, όπου προσπάθησαν να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες της στέππας. Το 1957, αν δεν απατώμαι, και μετά τον θάνατο του Στάλιν, οι αρχές έστειλαν μια επιστολή στην γιαγιά μου με την οποία της ζητούσαν συγνώμη και την ενημέρωναν ότι ο άντρας της είχε πεθάνει στην φυλακή ( η αλήθεια φυσικά ήταν ότι τον εξόντωσαν).

Φυσικά δεν περίμενα κάτι καλύτερο από τον Ριζοσπάστη. Όταν η ιστορία τους διαψεύδει είναι γι'αυτούς απλά λάθος και πρέπει να εξοβελιστεί. Από την πλευρά μου θεωρώ όμως την αντίδραση μου ως ελάχιστο χρέος στην μνήμη των συγγενών μου που υπέφεραν και βασανίστηκαν άδικα ...


Δημοφιλέστερες αναρτήσεις

google translate element

google analytics